Frågor och svar om lundehund

  • Jag är intresserad av lundehund. Hur går jag till väga för att träffa lundehundar och för att avgör om rasen skulle passa mig?

Svenska Lundehundsällskapet ordnar regelbundet aktiviteter runt om i Sverige där även icke medlemmar är välkomna att delta. Vid de olika träffarna finns möjlighet att uppleva lundehundar tillsammans med deras ägare och träffarna är ett utmärkt tillfälle att ställa frågor.

Ett annat sätt är att åka på utställning. Svenska Lundehundsällskapet annonserar om kommande utställningar för lundehundar. Håll utkik på hemsidan vad som är på gång i närheten av dig!
Klubben finns också representerad på den årliga Hundmässan i Stockholm. Där finns vi med egen informationsmonter. Välkommen!

  • Hur mycket motion och aktivitet kräver en lundehund?

Lundehunden tycker mycket om att vara ute och röra sig, gärna få klättra och hoppa upp på stenar, men kan till vardags ”klara sig” med måttlig motion. Den är uthållig och robust på promenad och vandringar. Hundens anatomi är bättre anpassad för vighet och smidighet snarare än löpträning.

Lundehundar tycker om att lära sig nya saker och utföra trick där den får ”arbeta med huvudet”. Dessa aktiviteter är ett bra komplement till den fysiska träningen. Att låta lundehunden lyckas med små uppgifter gör att den känner sig delaktig i flocken och stärker den så viktiga kontakten mellan ägare och hund. Använd alltid positiv förstärkning och belöna tidigt hundens inställning till lärandet. Det kommer du och hunden ha nytta av i all fortsatt träning.
 

  • Hur fungerar lundehunden med barn?

Lundhunden är en utmärkt familjehund och passar bra med barn förutsatt att det finns ansvarig vuxen som tar huvudansvar och agerar som trygg “flockledare” (på likartat sätt som med alla hundar). Lär även barnen att umgås med hunden på rätt sätt.

  • Vilken pälsvård eller annan skötsel kräver en lundehund?

 Lundehundens päls är mycket lättskött och behöver knappt pälsvärd annat än vid fällning (1-2 ggr/år). Vid behov, om den till exempel rullat sig i något oönskat eller är smutsig efter vintern, schamponerar du hunden med ett milt schampo. Tänder bör borstas regelbundet och klorna klippas. Vänj hunden tidigt vid dessa rutiner.

 

  • Jag vill träna med min hund, vilka hundsporter passar lundehunden för?

Lundehunden passar bra till samtliga lydnadsgrenar som t.ex. lydnad, rally, freestyle, agility, spår och nose work.
Vad roligt att du vill träna med din Lundehund – Det kommer den älska!

  • Finns det några genetiska sjukdomar inom rasen man bör känna till eller vara vaksam på?

En mag-/tarmsjukdom som heter Intestinal Lymfangiektasi kan drabba lundehundar. De vanligaste symptomen är diarré och kräkningar, men den kan också starta med akut hjärtsvikt, vätskeansamling i hjärta eller buk, eller med mer oklara symptom som nedstämdhet/apati. Sjukdomen kan bli livshotande, men med diet och behandling är det gott hopp om ett bättre tillstånd. När det gäller orsaker till insjuknandet har man inga säkra orsaker. Man misstänker en ärftlig faktor, men arvsgången är okänd. Det är således inte möjligt att förutse vilka individer som kan utveckla sjukdomen.

  • Hur vanligt är det att lundehunden bryter sina extra tår?

 Många förundras över tassarnas utseende och man blir van vid frågor som: ”Men skadar sig inte hunden?” “På vår ras tar man bort extra sporrar – det borde väl du också göra?” “Fastnar inte hunden i skogen?”
Alla som är invigda i denna ras vet att lundehunden har fullt utvecklade tår, precis som ett par extra tummar. Visst kan de väl bryta en tå eller tappa en klo på samma sätt som hos andra hundraser – mer onormalt än så är det inte. Lundehunden ska ha sina tår! 

  • Hur mycket jaktinstinkt har lundehundar?

Det är väldigt individuellt. De allra flesta har inte särskilt stor jaktlust utan håller sig hellre i närheten av sitt sällskap när man är ute i skogen.

  • Jag jobbar heltid men vill ändå gärna skaffa lundehund. Klarar de att vara ensamma på dagarna?

 Lundehunden är särdeles flockkär och är inte en lämplig ras för att bli lämnad mycket eller många timmar ensam. Självklart behöver man kunna lämna sin hund ensam från tid till annan, och lära den att klara det momentet,  men vet man med sig att ens livssituation inte tillåter att hunden följer med bör man från början planera för hundvakt/hunddagis för sin lundehund den tid man är borta.

  • Vad har lundehunden för temperament?

I rasbeskrivningen står ”vaksam, energisk och livlig”, vilket bara delvis fångar lundehundens karaktär. Lundehundsägare vittnar om den speciella kontakten som råder mellan dem och sina hundar. Under promenader kan hundarna till exempel hoppa upp och vidröra sin ägares fingertoppar med sin nos bara för att säga ”Hej, här är jag”.
Lundehundar är mjuka och har ett tydligt kroppsspråk och signalsystem mot såväl människor som andra hundar. Efter en god måltid, eller kanske bara för att stärka banden, kan de till exempel komma och gnida sitt huvud och nos mot dina ben bara för att bekräfta sin tillhörighet och lojalitet.
Vi citerar gärna Siv Kvarnström, uppfödare: ” Det är väldigt svårt att fånga denna speciella hund på papper – man måste bara uppleva den!

Läs gärna vidare på hemsidan under “Egenskaper” .

  • Hur vet jag att uppfödaren är seriös?

 På Svenska Lundehundsällskapets hemsida finns en lista över uppfödare av lundehunden som alla har rasens bästa för ögonen.  Håll koll på hemsidan vilka kennlar som planerar valpar.

  • Hur klarar lundehunden snö, kyla respektive värme?

Lundehunden klarar vintern väl och tycker mycket om (ren)snö! Det går utmärkt att ta med dem vid tur-skidåkning eftersom de är uthålliga och följsamma. Planerar man skida långt bör man så klart sörja för regelbundna pauser där man erbjuder vatten, energi och återhämtning, särskilt om snön är djup och hunden måste pulsa mycket. Håll koll på hunden så den hela tiden mår bra! När det är riktigt kallt på vintern, kan de frysa, då de har så liten kroppsvolym, särskilt om de måste vara stilla.
Lundehunden blir liksom vi människor dåsig av alltför hög värme. Skydda den så gott det går (det finns t.ex. kylfiltar för heta dagar). Håll den i skugga när det är varmt.

LÄMNA ALDRIG HUNDEN KVAR ENSAM I BILEN UNDER SOMMARHALVÅRET!

 

Frågor och svar för lundehundsägare……

  • Jag vill ställa ut min hund. Hur gör jag och vad bör jag tänka på?

Det finns många ställen där du kan träna utställning. Sök efter ringträning på internet, eller tala med din uppfödare. Vänj valpen vid att olika människor får ta i den. Lär den stå på ett bord och gå fint vid din sida. Lite godis gör att allt går lite lättare och blir roligt.

Håll utkik på Svenska Lundehundsällkapets hemsida där vi regelbundet informerar om utställningar och hur man anmäler sig.

  • Vad ska jag tänka på vid val av foder för lundehunden? Och hur gör jag om jag vill byta?

Vänd dig till din uppfödare och följ dennes råd. Tänk alltid på att använda ett foder med låg fetthalt (inte över 12 %) och låt övergången till ett nytt foder ta tid. Lägg till en liten mängd av det nya fodret i det gamla och öka successivt över ett par veckor. Detta för att vänja magen och undvika diarré.

  • Min tik börjar plötsligt jucka, nästan som kramp i bakdelen. Är det farligt? 

Juckande tikar är ett fenomen som nästan alla ägare av en lundehundstik har råkat på. Beteendet brukar inträffa cirka 1-2 månader innan tiken ska löpa. Det kan liknas med en kramp eller spasmer i bakdelen som gör att tiken ofrivilligt börjar jucka. Juckningarna kan uppträda både när tiken står eller ligger ner.

Beteendet brukar hålla i sig någon eller några dagar och klingar av och försvinner lika snabbt som det kom. Tiken kan även få rikligt med saliv så att hon dreglar och kramperna i underlivet kan göra att hon har svårt att hålla sin urin. Många tikar verkar väldigt besvärade av sitt tillstånd medan andra bara ser helt oförstående ut. Ibland kan det underlätta lite för tiken om man masserar henne lite lätt över magen.

Man tror att juckandet har med hormonerna att göra, men än är det ingen veterinär som har intresserat sig för att forska på om det är så. Tikarna juckar heller inte inför alla löp och det verkar inte heller påverka om tiken är ung eller gammal eller är kastrerad, för det förekommer att även kastrerade tikar juckar.

  • Jag skulle vilja ta valpar på min tik. Hur går jag till väga för att hitta en lämplig hane?

Tala först med din uppfödare, eller någon i styrelsen om dina planer för att få råd och tips och svar på det du undrar. Be även om hjälp att lära dig hitta lämplig partner till din lundehund i Norsk Lundehund Klubbs databas: daverdin.com/NLK/Publikk/FinnParringsHund.aspx.

Du måste vara medlem i SKK för att få registrera valparna, du bör även läsa SKK’s stadgar och regler för uppfödare. På SKKs hemsida finns mycket att läsa om uppfödning. Du kan även få lite tips i tidningen Lundehunden 2015.

  • Min hund har fått magsjuka, hur vet jag att det inte är IL?

Kontakta veterinär för undersökning. Be veterinären att ta ett avföringsprov för att utesluta parasitangrepp som till exempel giardia. 

  • Vad ska jag tänka på om jag vill ta med min lundehund på flyget?

Kontakta flygbolaget för att informera dig om vilka regler som   gäller.
Läs också vad som gäller för in- och utförsel av hund till/från Sverige, www.jordbruksverket.se